Modern Architect’s Office In New Delhi, India

Surely, we can all agree that a modern, comfortable and welcoming workspace contributes greatly to the overall performance of employees, especially when we’re talking about jobs that require creativity. It seems that the expert architects at Spaces Architects@ka are well aware of this fact, which is why they aimed for perfection when they designed this outstanding architect’s office in New Delhi, India. The project was completed in 2013 and includes 1,614 square feet of space. It has two levels, out of which the lower one was designed to serve as a space for workstations.


The workstations are linked by cantilevered wooden steps, and they are found close to a special recreation area that boasts grass flooring and elliptical seating. Behind the seats, we find two workstations that are being used by experienced architects. One of the most visually striking parts of the office is represented by the outer partition of the primary cabin, which flaunts fluid forms as well as veneer cladding. The elliptical ceiling above the reception area is also quite impressive because it features a special hanging motif.

From the architect:

An Architect’s office of 1500 sqft. (150 SQM.)in basement has been conceptualized as an open office, the office space on two levels, the lower to be used as workstation. The office design was conceptualized to be place which being leisure is also conductive for people to work in a creative environment, a workplace to enjoy.  The zoning of spaces is justified keeping the main cabin with attached conference at the rear to maintain privacy as well as visually connecting it to front office. As the front office space is narrow with regards to rear part, the front space is used as a gallery with walls in cement finish highlighting the project display.

  • We are 4500 friends

One moves down from front entrance highlighted by fixing glass roof penetrating ample light into the interior space. A raised platform has an informal conference designed by fixing multiple dia. steel pipes with an abstract panel ceiling.

The flooring and walls at the front office is kept as cement finish to give emphasis on display panels. An abstract partition acts as waiting, continues on the ceiling extending into multiple abstract boxes displaying different firm’s design ideology.

The lower part has open workstations connected by cantilevered wooden steps, the opening from front office looking towards the lower floor frames it. The lower part in contrast to the upper being designed in white tone. The reception table has an interesting form with backlit glass panel. A bookshelf displaying firm’s project is placed opposite to it.

A green space with grass flooring and elliptical seating space is used as breakout space in the interior and used for reading books. Two workstations for senior architects are designed behind the seating.

The most interesting part is an experiment with designing of the main cabin outer partition in a fluid form with veneer cladding continuing to the conference room ceiling. The partition is inclined at both the planes and takes an interesting form. The conference and cabin has a glass sliding folding partition which when pulled acts as individual space.

The ceiling plays an important role in the studio creating a visual transition. As the ceiling near the reception made of multiple box panels continued to the ceiling in abstract form displays a journey of different projects and ideology of the firm. Similarly, elliptical ceiling over the reception has a hanging model inspired by Architect’s Thesis Project being a focus in space. The circular seating in green area is reflected on the ceiling in an abstract pattern continuing in the rear space.

Architect In Charge: Kapil Aggarwal
Design Team: Kapil Aggarwal, Pawan Sharma, Karan Arora, Chander Mohan Kaushik
Carpentry Contractor: Manoj Carpenters
Area: 150.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Bharat Aggarwal

Posted in: Interior Design, Offices | By : Jane, on 22 Feb 2015
comments powered by Disqus