LPZ House In Mexico City, Mexico

LPZ House was designed by a team of architects from Arquitectura en Movimiento Workshop for an elderly couple who recently welcomed a newborn grandchild into their lives. The residence was completed in 2015 and was put together with great attention to detail following their specific requirements. It offers 4,843 square feet of living space and is located in Mexico City, on a lot of land flanked by two recently constructed houses.


The couple wanted their home to offer complete privacy in regards to the neighboring buildings, and they also wanted to be able to enjoy their daily activities on the ground floor. A gymnasium and a guest bedroom were inserted at the upper floor, which is easily accessible.

The materials used for this particular project are sourced locally and comprise tempered glass, granite, walnut wood beams, stone, timber, travertine marble and volcanic stone.  Every room benefits from ample amounts of natural light, and most rooms boast stunning panoramas of Mexico’s most beautiful volcanoes. Family activities take place around a central garden, which is located at the heart of the abode.


LPZ House flaunts a straightforward design based on double-height interior areas, simple volumes and clear lines.

From the architect:

An elderly couple with a newborn grandchild commissioned us to design their new residence on a section between two recently built houses. Among their main requirements was that the house should have little or no visual contact with the neighboring properties and that daily life should happen on a single level. In addition to the usual requirements they asked for a guest bedroom and a gym on an upper level, which we resolved by means of gentle transition, that is, without long-spanning flights of stairs.

After a thorough analysis of the clients’ requirements, site orientation and climatic conditions, we proposed an uncomplicated form with double-height interior spaces, a design characterized by clear lines and simple volumes. We proposed the house to be elevated from eye level to achieve privacy from the street.

Even though the house uses materials, construction methods and a palette of colors already established by the surrounding buildings, this is not a traditional house. In this house those same materials and colors have been applied in a way that challenges the surrounding environment and expresses our architectural ideas by means of a design concept with a focus on geometry.

Each room within this house is oriented in such a way as to make the best use of sunlight throughout the day and for family life to take place around the garden, the core around which the house functions. It is worth to mention that magnificent views of the most important volcanos of Mexico can be enjoyed from all angles of this house. The front façade is almost totally disconnected from the street; all living, dining and family rooms as well as the library are directly and easily connected to the garden and the deck.

This is a house of flexible, open spaces, where the particular use of each one of them is not absolutely pre-determined – a conception along the lines of a holiday house.

Only local materials have been used: natural stone and timber, travertine marble, recinto (volcanic stone), walnut wood beams, granite and toughened (tempered) glass. Careful landscape design thoughout the house completes the program.

Area: 450.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Rafael Gamo

Collaborators: Eduardo Micha, Fabio Correa, Gabriel Merino, Oscar Osorio, Patricia Pérez, Christian Rodriguez, Miguel Angel Chiney, Nèstor Moreno, Eduardo Acosta, Mario Moreno

Did you like this? Rate it
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...