Welcoming Middle Harbour House By Richard Cole Architecture

The skilled architects at Richard Cole Architecture completed the Middle Harbour House in Sydney, Australia. The residence features a contemporary exterior design that allows it to blend with the natural environment that surrounds it. Its interior arrangements include high quality furnishings, exceptional finishes and state-of-the-art facilities that ensure a comfortable and luxurious lifestyle.


The living room, with its comfortable sofa, flat-screen TV and fireplace, can be found in close proximity to the swimming pool. The 2 levels of the abode are linked by a staircase that boasts seemingly floating wooden steps. With gorgeous views of the Sydney harbor, this is a wonderful place to come home to every day, and it is definitely well equipped to accommodate a family in irreproachable conditions. Highlights include state-of-the-art appliances in the kitchen, a dining table for 8, large windows, high quality wooden floors and a ping-pong table that can be found in a special room adjacent to the living room.

From the architect:

A sculptural response to an exposed corner site overlooking Middle Harbour in Sydney builds on the materiality of the existing sandstone base to create a dramatic and layered form. By careful manipulation of openings the substantial house achieves a balance of privacy and outlook, light and shelter, texture and warmth. To build a house overlooking Sydney Harbour is a privilege not to be undertaken lightly.

  • We are 4500 friends

This house strives to create a contemporary dwelling which harbours the everyday experiences, aspirations and interactions of a family and contributes to the rich context of the populated slopes and fingers of bushland that reach into the waterway. The site is exposed to two road frontages, and slopes substantially to the east.

The form responds to this dramatic corner site with a stratified assembly overlaid by a simple skillion roof that mirrors the slope of the land. The stepping form creates terraces which extend the indoor living areas to the outside, creating sheltered places of prospect. The solidity of the mass is eroded by a central double height space, allowing light to permeate through the stairwell to the lower ground floor.

The warm, substantial character of the dwelling is carefully composed by means of the clarity of detailing, a palette of tactile natural materials and the careful manipulation of light. The building aspires to beauty, substance and place making in order to provide a vessel in which a family can grow.

Posted in: Bathroom, Houses, Interior Design, Kitchen, Living Room, Swimming Pool, Terrace | By : Jane, on 19 Jan 2016
comments powered by Disqus