RSC Residence In Porto Feliz, Sao Paulo, Brazil

Boasting a sturdy metal structure as well as high quality wood elements and finishes, the RSC Residence was designed by Jacobsen Arquitetura and was completed in 2014 in Porto Feliz, Sao Paulo, Brazil. As with most modern homes, this one was designed according to the topographic model of the site, which is why its entryway is located at the upper level.


The project is composed of three longitudinal blocks. One of them incorporates a spacious master plan, while the second one was placed parallel to it and faces a beautiful lake. The third block rests on the other two in a perpendicular position. Each volume was built with a specific purpose in mind. The first one includes the service spaces, social areas and a spa, while the second volume houses the private living areas. The third block impresses with a garage and a master suite that was inserted upstairs. The master suite opens up to the lake and creates a balcony on the second floor.
Overall, the RSC Residence offers 12,486 square feet of living space.

From the architect:

The topographic model of the site was crucial to address the siting of this house. Access is at the highest level and from there a slight slope faces the best view and better sunlight.

Three longitudinal blocks were created and arranged in the model. The first contains the land to create a large master plan. The second block is parallel to the first, released in plan and facing a view of the lake. The third block, finally, rests perpendicular on the other two.

Each volume has an established program. We define areas of leisure and spa in the first block, service and social areas in the second and private areas in the last. In the third block, two important spaces emerged in the project: a 12-meter void, which houses the garage, and a 9-meter balance, which houses the master suite upstairs and advances toward the lake, forming a balcony on the lower floor.

From the technical process, we highlight the complex detailing and execution of the engineers with respect to the metal structure, and the carpenters for the wood panels lining the upper block.

Architects: Jacobsen Arquitetura
Location: Porto Feliz – SP, Brasil
Project Architects: Paulo Jacobsen e Bernardo Jacobsen
Coordinator: Jaime Cunha Jr.
Team: Edgar Murata, Christian Rojas, Rafael Zampini.
Project Area: 1160.0 m2
Project Year: 2014
Photographs: Leonardo Finotti
Interior Design: Jacobsen Arquitetura
Interiors – Project Designer: Eza Viegas
Interiors – Team: Caroline de Oliveira, Heloisa Zarpelon, Isabel Benoliel.
Landscape: Cenário Paisagismo
Lighting: Lightworks
Electrical and Hydraulics: Pessoa e Zamaro
HVAC: Logitec Projetos
Automatization: AVC Service
Structure: Benedicts Engenharia
Aluminum Framing: Arteal
Wooden Framing: Oficina de Marcenaria
Construction: MFC
Site Area: 5746 m²

Did you like this? Rate it
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...