House VCC In Ghent, Belgium

Completed in 2012 in the middle of a generous plot in Ghent, Belgium, House VCC was designed by Enplus Architecten and features 3,875 square feet of living space. The lot already had a house and a storage area, but once the new residence was complete, the old one was partially torn down. The client requested plenty of storage space within his new home, and so the architects decided to expand the project to include an underground level. They also created split-level rooms, which is why the children now get to enjoy their own part of the house in a semi-underground section.


House VCC features a pantry, a dining room, a living room and a kitchen on its ground floor, with the living room benefiting from access to a large garden via a private reading room. Upon leaving the reading room, the residents reach an office, which is half a lever higher and is accessed via a staircase. The stairs can also serve as a podium for the children’s performances or as a simple sitting area. The steps are double height on the right side, and the entire staircase is illuminated naturally by a skylight.
The first floor is a private space for the parents, and it includes a bedroom, a walk-in closet and a bathroom with a glass wall.

From the architect:

House VCC is located in the middle of a big plot, in the centre of a building block. There was already a house with a storage adjacent on site, as well as a landscaped garden. We decided not to break down the house immediately so that the owners didn’t have to move. Instead, we started construction by taking down the storage and building the new project at the same place. After the new house was finished, the old one was torn down almost completely, leaving only a few walls. Those walls are now being used as a border around the terrace. The facade is finished with a glued silver-grey brick. The framework around the windows consists of white prefab concrete panels.

Our client had asked to provide a lot of storage space in the new house. Because of that request, and also because we couldn’t build a pavilion in the garden, we chose to go underground, as well as for the garage. That decision gave us a lot of possibilities, such as creating split-level rooms. The children have their own part of the house. This section is partly underground. Because of that, the window sills are at the same level as the grass in the garden, which creates an enhanced depth. By building a split-level house, we met the demands of the client to create an open house, yet include lots of different spaces.

The entrance of the house is linked to a bike shed, which is not visible from the street side. On the groundfloor we built the kitchen, the pantry, the diner room and the living room. A reading space with a bookcase inspired by artist Mondriaan opens up the room to the large garden.

Leaving the reading room, we enter the office. The office is half a level higher than the reading room. The stairs leading to the office can also be used as a sitting area or a podium for the children to perform. This thanks to the fact that the steps have a double height on the right side. Above the stairs we built a sky light. This allows the light to shine on the stairs like a spotlight.

The first floor is a private area for the parents. They have their own bathroom, bedroom and walk-in closet. In the parents’ bathroom there’s an entire wall of glass, which is linked to the sky light above the stairs. That way, extra light comes into the bathroom, as well as extra heat.

Architects: Enplus Architecten
Location: Sint-Denijs-Westrem, 9051 Ghent, Belgium
Architect in Charge: Nicolas Blondeel
Area: 360.0 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Stefanie Faveere
Engineering: Aska Engineering
Contractor: Bouwteam Wille

Did you like this? Rate it
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...