Interno I Project In Valtellina, Italy

Completed in 2015 by Alfredo Vanotti, Interno I is a contemporary residential project that is located within the Montagna commune in ValtellinaItaly. The current residence is the result of a successful reorganization process that involved linking two different floors in order to create a brand new housing unit. The available living space measures 2,691 square feet, and its ground floor was initially used as an office space, which means that the residential spaces were located on the first floor.


The new housing unit features a living space and a garden at the ground level as well as private sleeping spaces on the upper floor. An interior staircase links the two floors while creating an artificial division between them. The steps of the staircase are made out of white-painted iron, while the apartment’s floors are oak. The master bedroom is accessible through a study area, and it includes a private bathroom as well as a walk-in closet.

Photos by Marcello Mariana

From the architect:

The proposal of reorganization of Interno l affects a surface of around 250 msq. (2,691 ftsq.) distributed on 2 floors, ground floor and first floor.

On the south side the residence is in adherence to another building, but it is entirely free on the remainding sides (east, north and west). I have therefore had to pay special attention to the illuminating engineering, above all because the most exposed side is that to north.

The ground floor was initially used as office and the residence was completely developed on the first floor, accessible by external staircase.

The idea was to connect the two floors in order to have an entirely new housing unit, with different roles: a living space with garden and big windows on the ground floor and a sleeping space on the first floor.

The focus of this proposal is represented by the inside staircase that connects and defines an artificial division, on the ground floor, between the living and the kitchen.

On the first floor the same artificial division allows to reach a study space, through which we get the access to the master bedroom, with private bathroom and walk-in closet, to the other two bedrooms and bathroom.

The importance of the staircase has also been emphasized by the use of several colors and materials. The kicks have been madeout of iron and painted with white color, while the floors of the whole apartment are in woodoak.

Posted in: Bathroom, Houses, Interior Design, Kitchen, Living Room | By : Jane, on 6 Jul 2016
comments powered by Disqus