Spacious And Luxurious House In Odemira, Portugal

Boasting 8,826 square feet of living space as well as an impressive contemporary design, this wonderful residence can be found within a rural area on the Alentejo Coast in Odemira, Portugal. It was completed in 2014 and represents a merger between an older abode and a brand new construction that complements it. This way, the home embodies elements from the past and from the present, and it retains some of its older charm even though it is now unmistakably contemporary.


The intervention at the upper level involved the expansion and the renovation of the existing house so that it would meet modern standards of comfort. The north-west side includes the entryway as well as the pantry, laundry area, bathrooms and a few small garden courtyards. The southeast side comprises the primary living areas, the bedrooms, kitchen, office and library that overlooks the swimming pool.


The lower level features the new building, which is a long volume that houses a terrace, a multipurpose room and a covered outdoor living area with a bar. The two structures are linked by a central courtyard that provides access to various areas within the abode. The property further includes a modest sized caretaker’s house that boasts a simple, square design.

 

From the architect:

Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property with about 10 ha strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in the landscape.

In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction, consisting of a house and a small annex in an advanced state of degradation. The house, along with a stone well, a group of oak trees and some fruit trees, define the area of intervention.

The main challenges of the project were to preserve the prominence of the original house, to maintain the formal and material simplicity, to enhance the natural features of the place and, at the same time, to meet the demands of the new program, a Rural Tourism.

In this sense, the proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. This relationship is materialized through two types of intervention, placed at different levels on the ground:

In the upper level, the intervention consists on recovering and expanding the existing building for owners’ house. Respecting the implementation and characteristics both constructive and typological of the original architecture, the house was adapted to the new uses and needs of our time.

The planimetric composition is made up by a succession of spaces, which ends with a double height common lounge with a central fireplace. On the north-west side are located the main entrance and supporting spaces – bathrooms, laundry and pantry – intercalated with small garden courtyards for natural lighting and ventilation. On the south-east side, to the contrary, are located the main spaces – living areas, bedrooms, kitchen, office and library – overlooking the garden and pool. On this side, the outer walls remain thick and, as if excavated, it was incorporated most of the fixed furniture such as fireplaces, closets, cabinets, bookcases, tables and benches.

In the lower level, the intervention results in a new independent building that adapts to the topography of the site and uses the slope of the ground to differentiate the owners’ house of the guest areas. This long volume, half-buried and perpendicular to the line of trees, preserves the scale of the house and reinforces the verticality of vegetation. Its unique façade is characterized both by a wide opening framing vistas of the landscape as well as by a stand-alone pergola reducing the amount of direct sunlight coming inside the rooms and providing privacy for guests.

At the level of arrival the building is almost imperceptible to the eye, only a long terrace with seating areas for contemplation of the surrounding nature is visible. Under this terrace we find the private accommodations and common areas such as a multipurpose room and a large covered outdoor living area with a bar. The access to the rooms takes place via a long corridor characterized by the presence of an exposed concrete wall, performed with traditional wooden formwork, and a series of skylights that illuminate the entire path.

The connection between the two volumes is developed through a central courtyard, the heart of the whole complex. It is from it that is organized the distribution and access to the different parts. The staircase/auditorium that leads to the upper level and three oversized vertical windows that reveal amplitude of the common lounge stand out in this courtyard.

The project also includes a small caretaker’s house. Along the way to the complex, this square house with 8.40×8.40m marks the entrance through two blind and white walls that lead us to the central courtyard. The contact with the outside is done only by two shaded entry courtyards that ensure good visibility to the owners’ house entrance, vegetable garden and parking.

The concrete pavements and white plaster walls are the predominant materials of the entire complex.

Architects: [i]da arquitectos
Location: 7630-174 Odemira, Portugal
Architects in Charge: Ivan de Sousa, Ines Antunes
Project Leader: Ivan de Sousa
Area: 820.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Joao Morgado
Structural Engineering: Marco Agostinho
Consultants: Matriz XXI Engenharia
Landscape: 2arq – arquitectura e exteriores
General Contractor: Regulconcrete construcao civil e obras publicas

Posted in: Bathroom, Houses, Interior Design, Kitchen, Living Room, Swimming Pool, Terrace | By : Jane, on 29 Jul 2016
comments powered by Disqus