The Cloud Restaurant In Khanh Hoa Province, Vietnam

Designed by a21studio and completed in 2015, The Cloud is a lovely little restaurant that is located in Natural Heritage Area Trang, Khanh Hoa Province, Vietnam. With an available surface of 1,356 square feet of space, this impressive establishment offers enough seating for 60 people and is guaranteed to ensure a memorable dining experience.


One of the establishment’s most distinguishable features in terms of design is a lantern with a light metal frame that’s covered by a colorful canvas. The piece not only ensures lighting for customers but also shelters them from the rain and sun. Furthermore, the colored canvas is easily recognizable from within the nearby city, which is just over the river. In order to simplify the construction project and to reduce its overall cost, the architects paid great attention to detail when they designed the foundation, and they even implemented surface stone slabs as well as an old boat that covers the top of the bar.
Integrated nicely in its surroundings, The Cloud stands ready to ensure irreproachable dining sessions in a warm and welcoming environment.

From the architect:

“The Cloud” is a small restaurant with a capacity of 60 guests, located on the top of the hill in I-resort, Nhatrang, Vietnam.

The making of “the cloud” is beginning to take shape from the experience of years working on the sites, where we have found that the construction process usually comes with many different inconveniences, from complicated schedules, resource treatments to construction methods. Moreover, noise and dust are the most annoying things to the surrounding environment.

Since then, we try to change our ways of thinking from design approaches to construction methods by simplifying our thoughts, taking advantages of available resources at the site or nearby with the minimum treatments.

There is one good thing of “the cloud” is that it succeeds the materials and our experiences from 5 year working in I-resort. Instead of adjusting woods to specific modules, we decided to keep the whole logs, reduce the acts of trimming or modifying; together with using the existing modules, then arrange them into a traditional beam frame, which is usually employed by carpenters as wood stands.

A big lantern, with a light metal frame covered by colorful canvas, has played as not only a main light source for the whole restaurant but also a roof that protect guests from rain and sun. Moreover, this colorful light becomes the landmark of the resort when being observed from the city, just over the river.

In addition, surface stone slabs, which are popular on the fields of local stone and usually smashed to pieces after its main body is trimmed, are also cashed in on. These slabs were brought to the site, simply installed with an old boat covering the top of the bar. With this structure, we have also eased the process of building foundation, which is usually complicated and taken a large amount of project cost.

By the cloud, we would like to change our way of thinking from the design approaches, the construction process may become faster, reduce wastes and unpleasant to surrounding while still expressing the ideas of its materials.

Architects: a21studio
Location: Natural Heritage Area Trang, Khanh Hoa Province, Vietnam
Area: 126.0 sqm
Project Year: 2015

Posted in: Featured, Interior Design, Selected Locations, Swimming Pool, Terrace | By : Jane, on 10 Nov 2016
comments powered by Disqus