Minimalistic Villa GFR In Roeselare, Belgium

Built close by to a beautiful castle in Roeselare, Belgium, Villa GFR is a modern, minimalistic residence that was designed with comfort, luxury and privacy in mind. It was sketched out by DE JAEGHERE Architectuuratelier and boasts 5,026 square feet of living space as well as two floors. The ground floor appears as a fragile glass volume that supports a heavy and imposing first floor.


The main living area provides panoramic views of the castle and is linked to an outdoor patio that is surrounded by a white wall for privacy. Inside, the architects used a minimalistic approach to design and focused on functionality. White walls and ceilings include built-in lighting systems, while a wooden staircase with seemingly floating steps ensures access between the ground and upper floors. The living room features a white L-shaped sofa as well as sliding glass doors, white curtains, a fireplace and a wooden dining table for eight.

From the architect:

The owner requested a clear link between his property and the surroundings, more specifically with the nearby castle, even though privacy ought to be guaranteed at every moment. This is why the villa is designed with a patio enclosed by a wall. Passers-by cannot see what is happening inside the house.

  • We are 4500 friends

The massive first floor seems to be floating on a glass construction. When walking through the entrance gate, one gradually discovers the mixture of light and transparency.

The living area permits residents to look outside and have a panoramic view on the nearby castle. The whited exterior wall reflects the sunlight and enhances the impression of exterior space. The slate stone links the interior with the patio and blurs the border between inside and outside. Light creates dynamism in the house, as architectural lines bring in natural light and are supported by lines offering artificial light.

The patio wall is connected to a garden wall with pool house and composes an intense relationship with the garden. The walls give a strong and solid impression but simultaneously they create a feeling of intimacy. They are discrete pillars that make the surroundings stand out.

In the bathroom too, the question of intimacy and light was addressed: the border between inside and outside fades as a pillar of dimension stone, in which both the bath and the walk-in shower are organized, visually continues up to the interior patio level.

Architects: DE JAEGHERE Architectuuratelier
Location: Roeselare, Belgium
Exterior and Interior Design: Steven De Jaeghere
Area: 467.0 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Hendrik Biegs

Posted in: Houses, Interior Design, Kitchen, Living Room | By : Jane, on 28 Nov 2016
comments powered by Disqus