Niop Hacienda Project In Champoton, Campeche, Mexico

Finished in 2014 by AS arquitectura, R79, Niop Hacienda is a contemporary residential project that is located in Champoton, Campeche, Mexico. The project is based on a series of interventions that were focused on a few buildings that used to house textiles and livestock. The end result comprises a weekend residence, a grand ballroom as well as a boutique hotel.

Upon entering the grounds of the Niop Hacienda project, the visitor is greeted by a promenade that offers a detour of the parking area and leads the way to a lobby that flaunts a sizable stone carpet. The main buildings are the chapel, the bridal area and the bedroom suite, all of which are connected by a concrete basement. In order to make sure that all of the new additions would fit perfectly with the older elements, the architects implemented brand new restrooms as well as a reception area for the boutique hotel.

The primary materials used for the intervention include chukum, wood, glass, steel and stone.

From the architect:

The constant changes of use, the presence of different architectural styles, and the passing of time, made Niop a very different place in terms of layout and operation from the traditional conception of a Hacienda in Southeast Mexico.

Given the emerging culture of recovering traditions and looking to the past, we seek to transform this set of buildings that were previously occupied by livestock and textiles into an area of coexistence, a boutique hotel, a grand ballroom, a weekend residence and why not, also a place to forget the hustle and burden of everyday life.

The project consists of a series of subtle interventions, ranging from the generality of reorganizing the different program areas, to the particularity of solving the most intricate detail of how the contemporary merges with the pre-existing.

Thus we define that in this new project, the program shall include a restaurant, banquet halls, restrooms and support services, large open spaces for holding various events, rooms, villas, and many spaces for reflection and isolation.

Firstly, we designed a promenade with a surprise effect, as we take the visitor to discover the space gradually. Upon reaching the project and detouring towards the parking area, one reaches the lobby, there we find a large stone carpet that unfolds towards us to invite us to go up and look from above the infinite possibilities of the experience to come.

A steel grill floats daringly between the stone blocks that remain intact. Across it, as if imprinting a shadow on the pavement, it leaves a wooden plaque that emphasizes the directionality of circulation.

A concrete basement links the buildings, The Chapel, The Bridal Suite, and the Bedroom Area now share a common ground. The strokes on the floor, resulting from the references of voids and solids, force us to look at them and occasionally on their intersections they open new possibilities for the growth of vegetation and the appearance of shadows that move on this platform.

A reflecting pool traps and holds the remaining walls of a building that refuses to disappear; if its shape has resulted from existing geometry, why not repeat it as a seam, as a dynamic dialogue between the previous program and the new one.

Another wooden plate appears, but it now floats on the water and then splits down to connect the basement with the landscaped esplanade. From the end of the basement; flanked by a ruined building that will house the bedroom area in the future; arises a linear circulation that connects us to one of the many protagonists of the project, leading to a gravel square where a huge Vente is under the spotlight.

To complement the new program of the property, certain programmatic elements as a reception and restrooms for men and women have been included. The interventions of these new occupants within the complex are inserted discreetly.

Carpet like floors that never touch the walls, metal roofs that are supported by slender columns respect the original envelope and in the resulting gaps are filled with vegetation.

Steel, stone, chukum, wood and glass are the range of materials chosen for the intervention, its purpose is to remind that the protagonist in this case is not the architecture that loudly says: see me, but one that humbly lowers its head and lets its elders gain the recognition that they have aged in a dignified manner.

Architects: R79AS arquitectura

Location: Champoton, Campeche, Mexico

Project Year: 2014

Photographs: David Cervera Castro

Design Team: Alejandra Abreu Sacramento, Xavier Abreu Sacramento, Roberto Ramirez Pizarro

Collaborators: Gerardo Trejo, Eduardo Vadillo, Daniela Alvarez, Cristina Madera, Valentina Losa.

Construction: Raúl Uribe Flores

Lighting: Lumínica/ Maribel Morales

Did you like this? Rate it
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...