Inviting And Comfortable Salter Point House In Australia

0
124

Dating back to the 1960s, this spacious and comfortable home in Salter Point, Australia was renovated extensively by Mountford Architects. As a matter of fact, the residence was partially reconstructed following a modern design that has all of the primary living areas on a single floor. These living areas surround a kitchen, which acts as a great socialization and entertainment space.


The private and social areas are defined by an open gabled roof with large stone infill walls. With the help of a pre-tensioned ridge beam, the architects created a pair of eave overhangs that provide shade for the floor-to-ceiling glazing thus contributing to the creation of rear and front patios. The front deck flaunts a fire pit, while the rear one features an outdoor kitchen.
The residence is now able to ensure fantastic entertainment opportunities for the owners and their guests, not to mention the irreproachable living conditions.

From the architect:

For Ben Mountford of Mountford Architects, this particular project was more of a rebuild than a renovation. The original 1960s home was to be reinvented in a modern, stylish design that flowed effortlessly from front to back, combining all living areas on one level rather than the previous two.

The kitchen was to become the central part of this new zone, where the clients would fulfil their love of entertaining and could also choose the covered outdoor spaces at either end of the home. For this luxurious home in Salter Point, one of the most distinctive characteristics is the open gabled roof with large stone infill walls to delineate formal and informal living areas.

Externally, the cantilevers in the roof at the front and back of the home were achieved with a pre-tensioned ridge beam. This created two generous eave overhangs that shade the floor-toceiling glazing, creating attractive back and front porches. The simple arrangement addresses the street frontage and sets up an even balance of light in the home, with views to the gardens and beyond. Internally, the rooms abound in volume and space, making the home feel grand, albeiton a domestic scale.

Carrara stone benchtops, brushbox flooring, and travertine stone walls add practical elegance that is further raised with fittings such as magnificent floor-to-ceiling doors. With a deck and fire pit at the front of the completed abode, and an elevated deck and outdoor kitchen at the rear, the owners now have a selection of home entertaining locations, inside and out.

Previous articleBasecamp Private Residence In Ronald, Washington, USA
Next articlePoolhouse MRT In Marke, Kortrijk, Belgium