Modern ALD House by SPACE

0
65

ALD House is a contemporary home designed by SPACE.  It is located in Cuernavaca, Morelos, Mexico. It consists of two main volumes: a prism into which another rectangular wooden prism is embedded.

The house is simply a balance between modernity and coziness; therefore the architects used few materials.

The first prism is in fact a black metal structure with two fronts made of glass that give the feeling of permanently being connected to nature, while the second prism is a cantilevered wooden cube with a terrace underneath.

The swimming pool is covered with black Venetian glass tiles that turn it into a water mirror that reflects the house.

This modern home features four bedrooms, a double-height living room and an open plan kitchen, the living area hosting a modern cast glass sphere chandelier hanging from the ceiling.

For building this house, the architects used recycled content materials low in VOC levels and wood from certified forests because they wanted to follow sustainable design guidelines.

Photos by Luis Gordoa

ALD House by SPACE:

This weekend retreat is projected on a land of little over 1,000 square meters (10,764 square feet) and it is articulated in two main volumes: a prism into which another rectangular wooden prism is embedded.

Since the very beginning, the purpose of this project was clear: to create a house in which a balance between modernity and coziness was struck. Therefore, we chose to use few materials in order to achieve a quick reading of the volumes.

The first prism consists of a black metal structure that ends on an exposed concrete staple. The two fronts of this volume are made of glass, which helps create a transparency to the interior area and gives a feeling of permanently being in touch with nature.

The second volume is a cantilevered wooden cube, under which a terrace is generated. Requirements for the design of this project included a swimming pool, and we fulfilled them by creating one and covering it with black venetian glass tiles. In this way, the swimming pool was turned into a water mirror that reflects the house.

For this project, we decided to integrate art into architecture so that the selected works became a part of the design instead of functioning as mere decorative items. With this principle in mind, we commissioned a hyper-realistic 2 x 6 m (6.5 x 19.7 ft) painting of a Porsche 78; which was placed in a double-height space. In addition to the painting, Juan Carlos Baumgartner designed a mural that works both as the visual end of the swimming pool and as the vestibule of the house entrance.

The house has four bedrooms, a double-height living room and an open plan kitchen that is integrated into the space. In the living area, a modern cast glass sphere chandelier hangs from the ceiling. By using few but carefully selected materials, we created delightful areas that met our clients’ expectations

As in all the projects of SPACE, we followed sustainable design guidelines when designing Casa ALD. We used recycled content materials low in VOC levels and wood from certified forests. Furthermore, the lighting is almost entirely LED-based.

Previous articleThe Wirraway Property Is A Symbol Of Wealth And Opulence
Next articleWelcoming And Intimate V House In Tel Aviv, Israel