Svarga Residence In Bali, Indonesia

Must Read

Jane Mullock
Jane Mullockhttps://myfancyhouse.com/
I'm Jane, a writer fascinated by houses. My stories are about the magic of homes and the people in them. Let's explore the secrets and joys houses hold, and discover the amazing stories behind every door. Come join me on this house-loving adventure!

A team of experts from RT+Q Architects created the Svarga Residence in Bali, Indonesia. The house flaunts 8,438 square feet of space and challenges conventional Balinese designs without completely losing its heritage. The architects were faced with numerous restrictions and challenges when they designed and built this house, including site conditions and local limitations regarding materials. Despite this, they managed to create a modern, welcoming and comfortable residence that can impress passersby at a glance.


Certain building materials were impossible to obtain in Bali, which is why some elements had to be built off-site and then shipped. For example, the windows were made in Surabaya, while the steel staircases and aluminum cladding came from Jakarta.


The main common living space boasts an S-shaped layout, which allows it to support a water court at its rear as well as an entry court at its front. The private quarters are accessible via individual staircases, which lead the way to elevated “barn”-like volumes at the upper floor.

From the architect:

The Aesthetic Challenge

The challenge of this project was to un-balinese the typical Balinese villa form—both in terms if image and function—while retaining the intangible essence of the place. The idea was to question notions of the typical home and to un-do conventions in search of a new domestic idiom.

The notion of the home, the house, and the dwelling was dismantled (the typical courtyard house re-thought), re-examined (the common thatch-roof elements substituted), and re-constructed (rather than traditional timber, steel was used extensively) into a new image and living environment.

The Formal Manipulation

Questions about how a house functions were asked. The idea here was to create a wandering, endless, fluid, common living space that meanders through the site, in an s-shape manner. The s-shape form provides for an entry court in front and a private water court in the rear.

The idea was to create a series of spaces without definite borders which fosters a communal living experience downstairs. Access to private quarters are then made through separate individual staircases up to separate elevated ‘barns’ upstairs. Effectively, the barns become 3 separate little villas within the house. The barns sit on an upper garden, the ‘piano nobile’, are-constituted ground plane.

The Construction Experience

As building conventions in Bali defer from those abroad, constructing the house was a challenge in every aspect. Drawings were un-drawn as per site conditions, detailing were re-thought according to local expertise, materials substituted due to local limitations. These ‘negatives’ paradoxically enhanced the eventual product.

Due to lack of provisions in Bali, elements of the house had to be constructed elsewhere then shipped to Bali. For instance, the steels staircases were manufactured in Jakarta, windows Surabaya, and aluminium cladding again from Jakarta.

Architects: RT+Q Architects
Location: Jalan Danau Tamblingan No.75, Denpasar Selatan, Kota Denpasar, Bali, Indonesia
Area: 784.0 sqm
Photographs: Albert Lim K.S.
Design Team: Rene Tan, TK Quek, Joanne Goh, Jonathan Quek, Ahnanchana Srichamara
Builder / Contractor: Paul Tendean
C&S Engineer: Gusti Putu Suditha
M&E Engineer: PT Witala Jaya Abadi
Quantity Surveyor: Daniel Binanggal
Landscape Consultant: RT+Q Architects Pte Ltd
Interior Designer: RT+Q Architects Pte Ltd

Related story:
Comfortable Residence In Shiga Prefecture, Japan

Latest Posts

More Similar Articles Like This