Comfortable Villa J In Kämpinge, Sweden

Must Read

Anne Francis
Anne Francishttps://myfancyhouse.com/
I'm Anne, a writer sharing exciting home design ideas. My words inspire creativity for your living spaces. Let's explore ways to arrange furniture, mix colors, and create inviting atmospheres. Join me to transform your house into a place that reflects your unique style and comfort.

Villa J is a contemporary house that was built in 2013 following a design by Johan Sundberg. It was sketched out for a family of five, and it can be found close to a former fishing village named Kämpinge in southern Sweden. The indoor and outdoor areas of this abode are linked by an atrium that is defined by a few walls and a pool house.


The ground level incorporates the social areas as well as a kitchen, a sauna, a winter garden and a luxurious master bedroom. The other bedrooms, the main bathroom and the living room are found on the upper floor, which also acts as a preferred playground for the children. Thanks to its ingenious design, Villa J is able to provide social and private living conditions at the same time. This was possible by implementing a simple floor plan that facilitates the transition between different rooms.


The main structure was put together using reliable materials such as steel, wood and concrete. The façade includes black aluminum elements as well as stained pine, light grey features and Danish brick. Last but not least, the doors of Villa J were made specifically for it by Snickerbolaget, while its windows bear the brand of Schüco.

Related story:
The Sophisticated Casa Villa Flamingo in Spain

From the architect:

Designed for a family of five, Villa J is a generously sized residence located near Kämpinge, a former fishing village east of the town of Höllviken in southernmost Sweden. While the house itself is close to the water, the corner site is adjacent to roads in the southeast and –west. Local planning regulations imposed certain limitations, as only a third of the building’s upper storey could be built to its full height.

An atrium, secluded by walls and a pool house, unites the interior and exterior spaces. On the ground floor are the master bedroom and several ample social spaces, as well as a winter garden, kitchen, sauna, etc. The upper floor is the children’s realm, comprising a living room, bedrooms and a sizable family bath.

The floor plan is an attempt to merge different room types without the bulk of unnecessary walls and doors, with spaces opening onto each other in clear sequence and often with subtle shifts. Villa J can provide room for socialising or seclusion – even simultaneously. The main axes of the plot, the house and the garden work in symphony to create multiple unorthodox angles. The composition draws on an aesthetic somewhere between collage and a more austere expression.

The load-bearing structure is constructed of wood and steel with a concrete intermediary floor slab. The façades are clad with Danish brick, light grey render, stained pine and black aluminium. The windows are manufactured by Schüco, and the doors are custom-made by Snickerbolaget.

Location: 236 35 Kämpinge, Sweden
Project Architects: Maria Mauléon Lundberg, Andreas Amasalidis, Staffan Rosvall, Marcus Andäng
Year: 2013
Photographs: Markus Linderoth

Related story:
Gorgeous Vila Campo Belo House In São Paulo, Brazil

Structural Engineer: Anders Sandgren, Ramböll
Construction: SAWI Byggnads AB, Bengt Hansson
Interior Carpenters: Snickeribolaget genom Magnus Hägg

Latest Posts

More Similar Articles Like This