SilverWoodHouse In Mindelo, Portugal

Must Read

Jane Mullock
Jane Mullockhttps://myfancyhouse.com/
I'm Jane, a writer fascinated by houses. My stories are about the magic of homes and the people in them. Let's explore the secrets and joys houses hold, and discover the amazing stories behind every door. Come join me on this house-loving adventure!

The SilverWoodHouse is a contemporary project that was designed by architect Ernesto Pereira and was completed in 2014 in MindeloPortugal. The project had a budget of just S107,000, and that’s because it involved the reconstruction of a typical, unimpressive home. In order to make sure that the result would be a “work of art” as per the clients’ requirements, the architect decided to learn their habits and hobbies.


The SilverWoodHouse is unlike any other house out there. It features a daring, impressive exterior design based on a combination of pure white and brown elements. The extensive use of wood in the remodeling process ensured that the abode would give off a feeling of warmth, coziness and naturalness. Inside, spacious living areas, plenty of natural light and few decorations contribute to a minimalistic and comfortable ambiance.

From the architect:

“Simply … the SilverWoodHouse … any attempt to adjectives falls short of the final experience of contemplation … congratulations and thanks Ernesto”

These were the words of my clients Rui and Marisa when asked about SilverWoodHouse. I could not be more impressed by the answer, on my way to see the architecture. A challenge, an interpretation, a creation, by me, not for me, but for someone.

In my first big project and work, the anxiety of the final contemplation and live the power of the space, was huge. I live in it as a guest of course, but I was able to dive into the pool and lie down in the sun, a treat and an honor to take advantage and try my work. Yes, SilverWoodHouse, is my presentation to the world of design, architectural and constructive, my route in the course of a project / work, moves from its conception to its construction. I have literally gotten my hands dirty, mainly in the art of carpentry. More gratifying, still, was seeing the family pleased ( parents included) with the final product, and the pride they felt in showing the “work” to their guests.

It all started when I found myself without a clear career path after having executed a project for relatives which left me dissatisfied due to the inability to participe in the process from beginning to end.  By feeling what architecture could achieve, which I believe was taught to me, I bought an unoccupied house and transformed it into a dwelling and an office. This is my biggest mockup, my ever evolving, endless project.

My upbringing and surroundings were always connected to construction. On one hand I was surrounded by family and friends who were carpenters and masons. On the other hand, I was surrounded by a rural environment where creating gadgets, slingshots and  cages were a preferred hobby. In addition, the excessive costs of materialising my ideas lead me the decision of making my own home from start to finish, by making mistakes, unmaking and remaking. As the result thus far was good, a couple who was walking near the beach liked and noticed that my way of perceiving  architecture could solve a problem they had.

I was shown the house where the couple intended to live, provided that its transformation was to their liking and amazed them. I was asked to see what could be done with the building, without any budget limit nor deadline. The request only entailed the following: a work of art, a fascinating product in which  the couple could see themselves living in.

And so, as I think architecture is the interpretation of the client/user’s needs, I sought out  to know them, exhaustively, their tastes, quirks, routine and pleasantries. A solution was presented: The SilverWoodHouse. The remodelling work was one of a soulless house of typical construction , interior distribution and rural exterior interpretation. I decided to bring the beach to my clients so that they could feel, every day, the proximity of the dunes , sand and untreated wood.

The photographic journal surprised me. The captured moments, the interpretation from people who were strangers in the process,  images that can speak for themselves,the simple interpretation, which triggers sensations of pride and care. However, I feel suspicious. I hope you like this interpretation.

Architects: Ernesto Pereira
Location: Mindelo, Portugal
Project Year: 2014
Photographs: João Morgado
Construction and Coordination: 3r Ernesto Pereira. Architecture + (Re)construction
Engineering: Rui Martins . Engitek
3D images: Nuno Costa . NRenders
Cement: Abilio Costa, Manuel Costa, Paulo Moreira
Carpentry and Finishing: Ernesto Pereira, João Rocha, Mauro Gonçalves, Helder Oliveira, Helder Moreira, Albino Paços, Afonso Esperança
Electricity: Bruno Moreira
Plumbing: Albino Labruge
Frames: Ivan Piloto
Garden: Maria José Pereira
Consulting: Ernesto Queirós Pereira
Client: Marisa & Rui
Budget: € 100,000

Related story:
Beautifully Designed Sambade House In Penafiel, Portugal

Latest Posts

More Similar Articles Like This