Casa Balint In Bétera, Valencia, Spain

0
174

Sketched out by Fran Silvestre Arquitectos, Casa Balint boasts a unique, aerodynamic design that includes a continuous facade and an arched roof. The lower floor is backed by four pieces of concrete, which also provide support for the originally designed roof. The residence is located in Bétera, Valencia, Spain, and it features a monochromatic look based on shades of white, black and gray.


The shape of the volume leaves plenty of available space towards the south of the lot, where a beautiful garden was placed. There is also an outdoor swimming pool with its own illumination system and white steps. Inside, the residents enjoy airy, open spaces as well as high quality materials and finishes. The two levels are connected by an interior staircase that receives partial illumination via a skylight. The architects avoided unnecessary decorations in order to maintain simplicity and elegance.


The limits between the indoors and outdoors are blurred at ground level thanks to a pair of large glass walls.

From the architect:

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project.

The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.

The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place’s topography.

The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalize the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.

Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room’s floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realized with a Solid Surface with a simple curve that doesn’t require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.

Other explanations can be superposed to this description, as the carpet of light which transforms the inside of the house as the hours go by.

Photos by Diego Opazo

Previous articleWhitehall Road Residence In Flinders, Victoria, Australia
Next articleCasa Xixim In Tulum, Mexico