CR House In Bogota, Colombia

Must Read

Jane Mullock
Jane Mullockhttps://myfancyhouse.com/
I'm Jane, a writer fascinated by houses. My stories are about the magic of homes and the people in them. Let's explore the secrets and joys houses hold, and discover the amazing stories behind every door. Come join me on this house-loving adventure!

Completed in 2013, this residence is located in Bogota, Colombia, within a neighborhood named Santa Ana Oriental. It flaunts 7,653 square feet of space and incorporates a double living and dining room, service areas, a kitchen, a guest bathroom, a private space with four bedrooms, a family room and a versatile study that can be closed off or opened according to the owners’ needs.


The house was built using high quality materials such as pearl grey concrete, rusty steel and wood. On the inside, the exposed concrete contrasts nicely with a series of paintings that feature vibrant colors and bold textures. The main social area boasts a vault with a 39-foot span that has no columns or pillars. This area opens up to the garden and includes a fireplace that separates the living area from the dining area. Moreover, large eaves in the exposed concrete ensure protection for the rain and sun.

From the architect:

Located in the exclusive neighborhood of Santa Ana Oriental in the north of Bogota, this 711m2 home was designed to fit the client. Its architecture in exposed concrete seeks to purify its elements and its volume responds to the siting according to the orientation of its boundaries, forming two volumes articulated by the access area transparent to the rear garden. We have designed the social area with a greater height and a vault that integrates in a single space the living and dining room, all related and connected to the main garden. The construction was completed in August 2013.

The entrance is up an exterior staircase with concrete steps cantilevered from a retaining wall, which leads to the front door made of rusty steel. The interior design is presented so clearly and generously that it creates a pleasant feeling of familiarity with the environment: from the main entrance, a space that articulates the two cores of the dwelling, is the kitchen, social area and services on one side and the bedroom area on the other.

The garden, which is right across the entrance, naturally takes center stage mixing with the social area, master bedroom and family room. After the first impression the details appear, as defined by the materials and interiors, raising a great curiosity about every corner.

The program included a double living and dining room, kitchen, service areas and guest bathroom, and a private area with four bedrooms, each with its own bathroom, a family room and a multipurpose study that can be isolated or opened to the social or the private area. Each of these two cores are parallel to a different boundary, a fact that brings dynamism and forces the house away from an orthogonal structure; therefore the main access becomes a joint that connects the two cores in a single volume.

Wood, rusty steel and pearl gray concrete are highlights in the project. In particular, the latter acquires an unusual role required by the owners, who in a happy coincidence of ideas with the architects wanted to expose the structural system, and the pearl gray concrete accentuates originality and elegance both to the exterior and to the interior of the house.

On interior walls, paintings stand strongly with the exposed concrete as background material. After making the decision to display the structure clearly, we decided to give spatial richness to the social area and rid it of supporting elements, so the architects designed a vault with a 12 meter span without any pillars or columns, only exposed temples hold both sides of the vaulted ceiling. In this space that is fully open to the garden, a fireplace separates the dining from the living room and gives them both an identity. To protect the interior from the sun and rain, large eaves carefully designed in exposed concrete are part of a clean architecture free of ornamental elements.

 

Related story:
MCO Residence In Brasília, Brazil

Architects: H+H Arquitectos

Location: Bogotá, Bogota, Colombia

Project Architects: Eric Halliday, Martin Halliday

Project Area: 711.0 m2

Project Year: 2013

Photography: Rodrigo Dávila

Collaborators: Felipe Zúñiga, Jose Gabriel Zúñiga, Fabián Luna, Daniela Ferrero, Federico Bernal, Paula Fontalvo, Gisela Rodriguez

Structures: DE VALDENEBRO Ingenieros Ltda., Francisco de Valdenebro, Alberto Pachón

Construction: H+H CONSTRUCCIONES

Foundations, Structure and Concrete Construction: DE VALDENEBRO Ingenieros Ltda.

Site Supervision: Libia Izquierdo, Águeda García

 

Latest Posts

More Similar Articles Like This