Spiral Garden House In San Isidro, Peru

Must Read

Jane Mullock
Jane Mullockhttps://myfancyhouse.com/
I'm Jane, a writer fascinated by houses. My stories are about the magic of homes and the people in them. Let's explore the secrets and joys houses hold, and discover the amazing stories behind every door. Come join me on this house-loving adventure!

51-1 arquitectos completed the Spiral Garden House in 2009 in San IsidroPeru. The residence features 3,875 square feet of space, and it represents the result of an extensive renovation. The original house had a garden at its rear, but the owners’ suggested that the new abode should actually be a part of the garden. In order to make sure that the house would benefit from natural light while being able to ensure views of said garden, the architects shaped the green areas into a spiral.


The spiral creates a path that connects the entryway to a swimming pool located on the third level. Since the weather conditions in San Isidro feature little rain and mild temperatures, the garden can be maintained without much effort regardless of season. The underground spaces of the Spiral Garden House are illuminated from above with a constant stream of daylight filtered through clouds. Inside, white walls, ceilings and floors give off a feeling of minimalism and cleanliness, while high quality furnishings in dark brown or red add a touch of vibrant elegance.

Related story:
Lovelli Residence: Mediterranean-Style Dwelling in Bali

From the architect:

We were commissioned to renovate a house to suit the new family that would occupy it. The house had a small back garden, but what the clients really dreamed about was a house IN A GARDEN. Was it perhaps an impossible dream given the existing structure and the lot size? Should we limit ourselves to only renovating?

Perhaps if we could house the entire program under a garden that occupies as much of the lot as possible, we could achieve the dream house. But how do we light the house? And above all, how do we see the garden from the house?

Cutting and folding, we turn the garden into a spiral, with this we can illuminate the house, generate views to the garden and locate the pool in an ideal position: maximum garden + maximum house. The existing house is used almost entirely, a small part is demolished, and another part is built to adapt it to the new reality.

A continuous spiral garden allows a path that leads from the entrance to the pool on the third level. Two specific environmental conditions of Lima enable this house: the first is the mild weather, no rain or extreme temperatures, which allows easy care of the gardens throughout the year.

The second is the near-equatorial light without shadows from the almost permanently cloudy sky, which allows us to illuminates -from above- the spaces underground.

 

Related story:
Contemporary House V by I + GC [architectura]

Architects: 51-1 arquitectos

Location: San Isidro, Peru

Project Architects: César Becerra, Fernando Puente Arnao, Manuel de Rivero

Collaborators: Carlos Baluarte, Daniel Yep, Militza Carrillo y Genaro Alva

Project Area: 360.0 m2

Project Year: 2009

Photographs: Courtesy of 51-1 Arquitectos

Construction: Ing. Carlos Inurritegui

Structures: PRISMA

Site Area: 260 m2

 

Latest Posts

More Similar Articles Like This