Minimalistic Villa SR In Rijssen, Netherlands

Must Read

Anne Francis
Anne Francishttps://myfancyhouse.com/
I'm Anne, a writer sharing exciting home design ideas. My words inspire creativity for your living spaces. Let's explore ways to arrange furniture, mix colors, and create inviting atmospheres. Join me to transform your house into a place that reflects your unique style and comfort.

Even though it looks simple at a glance, Villa SR is undoubtedly one of the most impressive homes in Rijssen, Netherlands. Its exquisiteness is not only owed to its minimalistic exterior design and convenient positioning, but also to its relatively compact yet comfortable interior arrangements. Featuring just 1,722 square feet of living space, Villa SR was designed by Reitsema and Partners Architects and was completed in 2013.


It faces a beautiful landscape and ensures great views of this natural environment thanks to a series of large windows and sliding glass doors. The residence also impresses with a certain degree of sustainability, which was achieved by implementing high quality thermal insulation complemented by a green roof, a floor heating system, a heat pump and solar panels. The villa’s dependency on a conventional power supply is greatly diminished as a result.


Inside, the owners enjoy a minimalistic design that features crisp white walls and ceilings as well as modern furnishings, modern amenities and few embellishments, as the views of the landscape are more than enough to feed the eye.

From the architect:

When older houses are preserved, it is often because of their recyclability. They have high ceilings, daylight, large rooms and wide doors. But there is one more important reason why we don’t demolish them. We love them, because their architecture is good and because they are made of beautiful materials. Preserve your house, or make a new one with a high long term value, and you make your house more environmentally friendly.

The clients, a married couple in their fifties whose children have left home, felt initially that their Villa on the newly acquired dream site in Rijssen should be 350 m2. Nevertheless, after the initial design brainstorm, their first decision was to halve the desired size of the house. With a compact set-up, priority could be given to good materials and energy-saving solutions over the number of square metres.

Designed to face its beautiful view, Villa SR simply and naturally captures the landscape as a large picture frame. It does so, not only for its residents, but also for passers-by, connecting the surrounding landscape with the neighborhood.

The overhang provides a shaded summer terrace over the full width of the house. A second terrace in the patio behind the brick façade is ideal for breakfast in the morning hours. The lee of the carport forms an ideal additional evening patio. A sliding door makes it possible to close the space off from the streets, while providing shelter from the wind.

By involving the construction engineer already on a very early stage, the design team managed to guarantee maximum transparency towards the landscape. Solely three 100 mm walls and three 60 mm diameter chrome columns support the concrete roof. Offering an open floor plan, wide doors, and maximum daylight the buildings flexibility is optimized.

Asking the brick supplier to add yellow clay and to fire the bricks very close to the fire, we were able to create a richness of colors and occasional glazed effects, offering a new interpretation of a local product.

Encouraged by the design, father and son – both experienced carpenters – built the villa themselves. Personally involved they were committed to very accurate execution while inspiring the collaborators to improve their performance further.

Sustainable Aspects of the Work

Energetically, by combining the compact set-up with high quality thermal insulation, including a green roof, a heat pump, a low temperature floor heating system, a cooling ceiling and solar panels, energy consumption is minimized. At the same time, opting for well- designed solutions made a design optimization possible to such extent that hardly any waste was produced during the construction process.

Socioculturally, the Villa’s connection with the landscape, both in organization as in materialization, has already proven to play an exemplary role for similar locations. Offering a view on the landscape, the form of the Villa adds quality to the public space of its surrounding neighborhood. Cooperatively designed and built by the clients, their intensified engagement ensured that the details became high quality and were built very precisely.

Economically, the project’s long-term cost-scope design strategy, leads Villa SR to be an inspiring example of sustainable architecture, also in terms of feasibility.

Area: 160.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Luuk Kramer, Ronald Tilleman

Related story:
Extravagant Italian Villa in Beverly Hills, California

Latest Posts

More Similar Articles Like This