Plain Brighton Townhouses by Martin Friedrich Architects

Must Read

Anne Francis
Anne Francishttps://myfancyhouse.com/
I'm Anne, a writer sharing exciting home design ideas. My words inspire creativity for your living spaces. Let's explore ways to arrange furniture, mix colors, and create inviting atmospheres. Join me to transform your house into a place that reflects your unique style and comfort.

Brighton Townhouses is a project consisting of two beautiful private residences that were designed by Martin Friedrich Architects.

The houses are located in Brighton, Australia and feature bright interiors that provide a comfortable and luxurious lifestyle.

The project is characterized by a minimalist and contemporary design and includes spacious living/dining rooms that connect to the courtyard through sliding doors.

Pure white was used to paint the exterior walls of the houses, while white louvers were installed on the front and rear providing privacy from the neighboring townhouse and changing the ordinary shapes of the cantilevered cuboidal forms. Furthermore, the pure white interior is accentuated by the strong colors of the artwork.

The basement is a spectacular part of the project, being flooded with natural light and including a cinema, a cellar, a gymnasium and a 5 car garage with turntable.

From the Martin Friedrich Architects:

In today’s world, while requiring their indoor areas to provide for a comfortable and perhaps luxurious lifestyle, many people no longer want or need the maintenance of large gardens. These two townhouses in an affluent, Bayside suburb of Melbourne have been designed to be the perfect answer for this lifestyle.

The minimalist, contemporary design of these Brighton townhouses include spacious living / dining rooms opening via sliding doors allowing full openings to entertainer’s courtyards with wrap around pools.

The main entry areas opens onto a fully glazed wall orientated to view the pool beyond. However the pivotal feature of this space is the free standing sculptural circular staircase transcending all three levels with a large circular skylight flooding the interior in natural light.

The building is finished in a minimalist palette of pure white render externally with white louvers on the front and rear providing privacy from the neighbouring townhouse and breaking up the simple shapes of the cantilevered cuboidal forms. Internally, the deep grey European oak flooring, Pietro Grigio marble and mink grey carpet contrast with the white walls and add warmth and richness. The colour of the flooring is repeated in custom designed cabinetry throughout the houses including the cinema and study. The pure white interior is further accentuated by the vivid colours of the artwork.

On the first floor 3 generous sized bedrooms enjoy access to private en-suites, walk in robes and private balconies. These are connected via a gallery walkway with a continuous skylight running along the entire length. This skylight is broken up into 8 glazed sections with gimbled lights in each section projecting on paintings below.

The basement with natural light permeating from the skylight 3 level above houses cinema, cellar, gymnasium and a 5 car garage with turntable.

 

Related story:
Contemporary Home in Brentwood by Rockefeller Architects

Photos by Derek Swalwell, Gerard Warrener

Latest Posts

More Similar Articles Like This