Villa R In Aarhus, Denmark By C.F. Møller Architects

Must Read

Jane Mullock
Jane Mullockhttps://myfancyhouse.com/
I'm Jane, a writer fascinated by houses. My stories are about the magic of homes and the people in them. Let's explore the secrets and joys houses hold, and discover the amazing stories behind every door. Come join me on this house-loving adventure!

Villa R was built in 2014 by C.F. Møller Architects, and it can be found on a scenic site in Aarhus, Denmark. Moderately spacious but incredibly comfortable, the abode flaunts 3,229 square feet of living space and includes two floors. One of these floors is partially underground and incorporates the kid’s rooms, play areas and outdoor patio access.


Above this parterre floor is a second level that is enveloped in dark patinated zinc. This level houses the living rooms, which feature breathtaking panoramas of the nearby forest thanks to a selection of glass panels. Villa R is a perfect home for a small family with children, as it provides modern living conditions and privacy for all family members. Its highlights include a cozy dining space with enough seating for eight as well as a fully equipped kitchen, minimalistic bedrooms designed for comfort and a spacious bathroom with a hot tub and a shower.

From the architect:

Villa R is located in a forest edge in Aarhus and is positioned as close to the trees as possible. Inspired by the unique relation to the woods, the objective was to create a house that brings the forest inside through large glass panels – and create an ever-changing seasonal backdrop for the interior living spaces.

The aim was also to create a child-friendly house with dedicated areas for playing – and combine it with the challenges inherent in the local regulations; for example the house could only be one storey tall, and had to occupy less than 20 percent of the site area.

The solution was a partially underground parterre floor which acts as the building’s base, with children’s rooms, playrooms and access to an outdoor patio. The upper part, covered with dark patinated zinc, is seemingly hovering above this base. It contains living rooms with multiple aspects, facing the forest and treetops on one side, and receiving plenty of daylight from the other – and with access to a raised south- facing wooden terrace with sitting-steps.

Architects: C.F. Møller
Location: Aarhus, Denmark
Area: 300.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Julian Weyer
Landscape: Kragh & Berglund
Engineering: TriConsult

Related story:
House In Oxfordshire By Peter Feeny Architects

Latest Posts

More Similar Articles Like This