560 Vinson Home In Fayetteville, AR, USA

Must Read

Anne Francis
Anne Francishttps://myfancyhouse.com/
I'm Anne, a writer sharing exciting home design ideas. My words inspire creativity for your living spaces. Let's explore ways to arrange furniture, mix colors, and create inviting atmospheres. Join me to transform your house into a place that reflects your unique style and comfort.

560 Vinson is the result of an extensive renovation project that was completed in 2013 by Modus Studio. The former ranch-style abode is located in Fayetteville, AR, USA, and offers 2,158 square feet of living space. The main directive for the project was to create well-lit spaces that would provide great panoramas of the surrounding environment. The living areas were expanded and received a series of glass features that manage to successfully blur the boundaries between the indoors and outdoors.


The original home included a simple rectilinear layout that has been modified with the help of an angular expansion. The architects also wanted to preserve the beautiful oak tree standing in the front yard, and so they adjusted the design accordingly. The living areas feature floor-to-ceiling windows and are linked to an outdoor patio.


550 Vinson boasts a strong connection to its surroundings, particularly due to the multiple Corten steel elements that adorn its facade. As time goes by, Corten steel absorbs water and takes on a rusty, earthly appearance.

From the architect:

Empowered by their love of place and a history of previous renovations, the owners of this Mt. Sequoyah property sought a complete transformation for their modest ranch-style home. They came to us for a creative and modern approach to design that would provide natural light and views throughout the project. With deep ties to the surrounding neighborhood, there was also a desire to tastefully censor the adjacent homes without completely severing their connection to this charming community.

The existing house faced the typological problems of small, segregated spaces with traditional windows. By opening the living areas and integrating layers of transparency into the design, the spatial boundaries of the home are purposely blurred, and at times, completely obliterated. The simple rectilinear plan of the existing home is now modified by a striking angular expansion, derived by a desire to preserve and respect a large oak tree in the front yard and also purposefully control the views to adjacent lots when approaching the home from the drive.

This formal shift not only creates the cradle-like entry space for visitors but also allows the resident to experience the interior and exterior of the home simultaneously through planes of glass and cedar. Floor to ceiling windows flood the interior with natural light and visually extend the primary living areas out onto the front porch. From a position near the front door, a connection is made to the central oak through the sitting area of the master bedroom, further blurring the boundaries of public and private space in the home.

Inspired by time’s ability to patina and alter materials, the changing tones of the façade at the heart of the design concept. Like a slowly honed piece of driftwood, new cedar rain screens on the street side facades beg for human touch as they draw light and views almost sensually into the interior spaces. The expansion of the home can similarly be compared to the effect of water over time on a piece of raw steel, as expressed by the weathered cor-ten of the renovated façade.

The oxidation process causes the steel to expand naturally as water is absorbed, in the same way that this home has expanded in response to the needs and care of its energetic tenants. These natural materials speak to the home’s symbiotic expansion with deep and inviting hues and provide a raw and striking form on the site, gracefully juxtaposed with the quirky residential context of the established mountainside neighborhood.

Architect In Charge: Chris Baribeau
Area: 2158.0 ft2
Year: 2013
Photographs: Timothy Hursley

Related story:
Luxurious St. Regis Bahia Beach Resort, Puerto Rico

Project Manager: Graham Patterson, Assoc. AIA
Architectural Team: Suzana Annable, Josh Siebert, Assoc. AIA
General Contractor: GB Group | Jacob Tankersley
Construction Costs: $235,600.00

Latest Posts

More Similar Articles Like This