Boldly Designed Hadaway House In Whistler, Canada

0
80

Located within a city called Whistler in British Columbia, Canada, the Hadaway House was sketched out by Patkau Architects and was completed in 2013. As you can probably tell from the images, we’re talking about a country house that was built within a snowy environment, which is why its exterior design ended up being so extravagant.


The angular shapes of the facade and roof were chosen specifically in order to facilitate snow shedding into appropriate storage spaces. The primary level comprises a kitchen, a dining area, a living room and an outdoor patio, all of which open up to exceptional views of a nearby valley. The master bedroom is linked to a study by a bridge, while the lower level comprises the guest bedrooms, a second living space and a service area. Finally, the ground floor incorporates another outdoor deck as well as the entryway.


The bottom part of the house was constructed using concrete slabs and walls, while the upper floors boast a composite steel and timber structure as well as a wood-frame infill. The concrete creates a thermal mass that helps maintain a comfortable temperature upstairs regardless of the season.

From the architect:

This snow country house is located on a northwest slope overlooking a panoramic view of Whistler valley in southwest British Columbia. The site is a difficult wedge shape which offers just enough room for a garage and narrow entrance on the street side at the top of the slope.

The exterior form of the house is shaped by the intersection of two principal considerations: The first is the allowable building footprint and height. The second is the need to shed snow from the roof into appropriate storage areas within the site. The sculptural volume that emerges from this intersection of extruded building footprint and folding snow-shed roof is occupied in a manner that maintains the inherent plastic properties of the building form.

The main level is essentially one large space with living, dining and kitchen areas and an outdoor deck all of which open up to the valley view. A vertical crevice of space runs under the highest roof ridge, bisecting the warped volume and bringing light to the deepest part of the section and plan. Stairs rise within this rift and a bridge crosses it at the upper level connecting master bedroom suite and study. Below, on the lowest level, are more intimate spaces housing guest bedrooms and a second living area, as well as a large service space. Accessible directly from the garage entrance to the house, this service space supports life in snow country – where wet clothes are hung to dry or thrown directly into the laundry, where skiers can store all the paraphernalia of their day’s activities. Another stair connects this lower level to an outdoor patio below the house, the only level ground on the steep site other than that at the front entrance.

Construction is a hybrid of monolithic and framed systems. The slabs and walls which enclose the lower floor are concrete, while the uppermost levels are a composite steel and heavy timber structure with wood-frame infill. The entire structure is sheathed with a monolithic screen of open-spaced 2 x 6 ipe boards over conventional roof and wall assemblies. The thermal mass of the lower concrete structure dampens temperature swings within the house in summer and winter. In summer the interior is naturally cooled and ventilated by drawing air from the lowest level on the north side of the house to vent at the top of the central rift.

Location: Whistler, BC V0N, Canada
Design Team: John Patkau, Patricia Patkau with Lawrence Grigg, Stephanie Coleridge, Marc Holland, Peter Suter, Shane O’Neil, and Mike Green
Area: 5000.0 ft2
Year: 2013
Photographs: James Dow / Patkau Architects, Peter BuchananStructural Consultant: Equilibrium Consulting Inc
Envelope Consultant: Spratt Emanuel Engineering Ltd
Geotechnical Consultant: Horizon Engineering
Contractor: Alta Lake Lumber Co

Previous articleLoft Residential Project In Rome, Italy
Next articleGreen Gables Home In Fairfield, Connecticut, United States