Contemporary Haus Hohlen In Dornbirn, Austria

Must Read

Anne Francis
Anne Francishttps://myfancyhouse.com/
I'm Anne, a writer sharing exciting home design ideas. My words inspire creativity for your living spaces. Let's explore ways to arrange furniture, mix colors, and create inviting atmospheres. Join me to transform your house into a place that reflects your unique style and comfort.

Haus Hohlen was initially built in 1961, so as you can probably imagine, it was not up to par with contemporary standards of spaciousness and comfort in 2012. Therefore, its four inhabitants decided that it was time for an extensive renovation and expansion – a project that was carried out by a team of architects from Jochen Specht. The residence was completed in 2014 and is located on a scenic site, on a hillside above Dornbirn in Austria.


Its expansion was created using a lightweight timber stick-construction that adds a touch of naturalness while contrasting with the existing solid structure. The home’s positioning in the middle of nature encouraged the use of multiple glass elements, including large windows that provide great views of the nearby forest. And since we’re talking about a modern house after all, it makes sense that Haus Hohlen would flaunt triple glazing and effective insulation, not to mention the floor heating installed in all rooms.


The brand new façade flaunts a frame system made out of wood and aluminum, and all of its unglazed sections feature wood panels.

Related story:
Contemporary And Elegant Abode In Houston, Texas

From the architect:

Was originally built in 1961. The building is situated on a hill above Dornbirn, Austria. The site, which is protected on the uphill side by a small forest, provides an astonishing view over the rhine delta and lake constance.

In 2012 the house, with an area of 85 m2, became too small for its four inhabitants and had to be expanded fundamentally. In the beginning, “haus hohlen” was gutted due to the fact that the existing stonework was the only building structure worth preserving. Obsolete fixtures and ineffectual refurbishments were dismantled. Given the need to increase the amount of space and renew the façade, the idea came up to construct a new building envelope a certain distance around the old house.
the chosen lightweight timber stick-construction offers all the advantages of modern timber structures: high prefabrication level, quick construction, sustainability and a good indoor climate. The wooden frame construction is intended as a spatial contrast to the existing solid structure. The existing roof was extended 4 meters on the verges sides and 1.5 meters on the eaves sides.

Due to the position of “haus hohlen” in the middle of a natural setting, a large amount of glass was used. Well-proportioned windows offer great views to the valley and the forest.
together with randomly arrayed closed wall elements, the windows generate a sophisticated pattern façade which offers both open and more shielded spaces indoors. Inside, it was important to keep the old house’s structure recognizable within the new: old windows became passageways, an old kitchen window became a pass-through; another window became a niche for a basin.

The new building skin with up-to-date, highly effective insulation and triple glazing guarantees very low energy consumption.
the insulation is made of organic materials such as wood fibre or foam glass.
a new heat pump with geothermal probes replaces the existing oil heating.
all rooms are equipped with floor heating, and therefore a new screed was necessary for the whole building. The screed’s surface was merely sanded, no additional flooring was used. Now a new homogenous floor surface visually connects the old and new parts of the building. The new façade is a wood-aluminium frame system. All unglazed parts are filled with wooden panels that are covered with a water vapour permeable coating often used in boat building.
the dark colour harmonises with the forest in the background.

Year: 2014
Photographs: Adolf Bereuter

Related story:
Luxurious Penthouse In The Carlyle Residences

Latest Posts

More Similar Articles Like This