Forest-Inspired Residence In Turin, Italy

Must Read

Jane Mullock
Jane Mullockhttps://myfancyhouse.com/
I'm Jane, a writer fascinated by houses. My stories are about the magic of homes and the people in them. Let's explore the secrets and joys houses hold, and discover the amazing stories behind every door. Come join me on this house-loving adventure!

This inspiring 80,729-square foot residential complex was finished in 2012 in Turin, Italy by Luciano Pia, and it comprises a total of 63 residential units. What makes this particular project stand out is the fact that it was inspired in its design by a forest, and it actually does include a number of natural trees that appear to be rooted in its terraces. Dubbed 25 Green, the project evolves and changes as the seasons go by yet fulfills the same simple functions: to reduce air pollution, to produce oxygen and to offer exceptional living conditions in a busy and crowded city.


The trees create a microclimate that maintains a comfortable temperature within the apartments whether we’re talking about the hot or the cold seasons. Ingeniously designed, the facade boasts metal structures, which resemble trees and support the terraces upon which the real trees thrive. The residential complex is very energy efficient due to the implementation of cooling and heating systems that make full use of geothermal energy via heat pumps.
The top floor of 25 Green includes a green roof with vases that contain trees and shrubs.

Related story:
Chalet Bolton-Est In Quebec, Canada

From the architect:

A new house has put down its roots in Turin. Its structure is in steel and it looks like a forest where trees are rooted in terraces with irregular shapes, ponds  are crossed by footings and lush gardens cover the roofs. The building has been thought as a living forest, a house on the trees like the houses children dream of and sometimes build.

The project comes from the necessity of making a residential building to complement a block featured by lack of homogeneity and heterogeneous prospects. The aim of the project is both the construction of the block perimeter with a continuous façade and the making of a filter between the internal inhabited space and the streets. The project wants to create a flowing and smooth transition space to soften the  passage from the inside to the outside where the space is always enjoyable. The smooth and changeable transition is emphasized by a targeted use of the green and the building materials so to create a structure which is compact and distinct but also transparent, mutable and enjoyable.

It is a special building because it is alive: it grows up, it breaths and it changes since 150 trees with tall trunks cover its terraces. Together with 50 trees planted in the court garden they produce oxygen, absorb carbonic anhydride, cut down air pollution, protect from noise, follow the natural cycle of Seasons, grow up day after day and create a perfect microclimate inside the building so diminuishing the fall and rise in temperature in summertime and wintertime.

The streeps in solid wood that floor the terraces filter the sunlight in summer, while in winter they let the light break into the house. The wainscot in larch shingles is a sort of soft and vibrant surface. The metal structures look like trees and they “grow” from the groundfloor to the roof while holding up the wooden planking of the terraces: they become entwined with the vegetation to form a unique façade.

One of the aims of the project is the increase of the energetic efficiency and for this reason several integrated solutions have been adopted: continuous insulation, sun protection, heating and cooling systems which make use of the geothermal energy with heat pumps and recycling of the falling rain to water the green.

There are 63 residential units in the building and they are all different and fitted with wide terraces of irregular shapes that surround the trees. The last floor is covered with private green roofs .

The green is diversified: big vases on the terraces, court gardens, green walls and roof gardens just in front of the lofts.

In the vases there are trees or shrubs of different heights from 2.5 m. to 8 m. Deciduous species have been planted to have sun irradiation in wintertime too. The choise of the species , even if diversified according to the different needs, has been made to grant a variety of leaves, colours and flowering.

When all the green is fully blooming it gives the feeling of living in a tree house. You can dream of a house or live in a dream!

Architects: Luciano Pia
Location: Via Gabriele Chiabrera, 25, 10126 Torino, Italy
Area: 7500.0 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Beppe Giardino
Structural Engineer: Ing. Giovanni Vercelli -Torino
Energy Project: Ing. Andrea Cagni -Torino
Green Project: LINEEVERDI (Stefania Naretto & Chiara Otella)- Torino

Related story:
Private Forest House by EMA

Latest Posts

More Similar Articles Like This