Outstanding House in Guimarães, Portugal

0
98

The expert architects at Elisabete de Oliveira Saldanha completed this luxurious home in Guimarães, Portugal in 2014. The abode impresses with 21,635 square feet of living space and was renovated masterfully in order to meet some of the most pretentious requirements in terms of comfort. However, even though it was transformed, the residence retained its older charm by keeping many of its original design elements.


The owners and their guests are able to enjoy exquisite living conditions on four floors, as that the private and social areas are efficiently separated. The ground floor is connected to the main entrance, which features a staircase as well as a porch. Furthermore, the different levels are linked via a spiral staircase, which serves practical and decorative purposes.


The private living spaces such as the bedrooms and bathrooms are found on the second level. There’s also a tower that includes a library/office that extends from the living room to the second floor. The tower offers breathtaking views of the surrounding areas, including the property’s beautiful gardens.

From the architect:

Memorandum of Tagilde

Looking to create your own place to live, we proposed the recovery of a house, stable and a grove of oaks, chestnut and cork trees, situated on a farm, near the City of Guimarães.

The program was created to meet current needs, maintaining its original characteristics.

The adjustments were to meet the original morphology of the propriety, consisting in terraces that led the house orientation and provided it with a direct access to the outside, on all floors, except the tower.

The building is south oriented, arranged in an “L” shape and organized in 4 floors.

The ground floor is an interior extension of the main living areas of the 1st floor, is related to the main entrance area of the house that is made through the staircase and porch that stand out from the facade for its grandeur and elaborate stone masonry.

The first floor connects to the ground floor through a spiral staircase with a strong decorative nature, which leads to a social use.

The living rooms extend to the outside on the South, where the pool is the leading element, preceded by terraces and a lounge area that complements the inner social areas.

The second floor corresponds to the private areas. The tower hosts an office / library, going up from a living room on the 2nd floor. In this living room there is a strong interaction between the restoration and the contemporary intervention, marked either by the restoration of ceilings and wainscoting, or trough new solutions that favors and promotes rehabilitation and how it was conducted.

The tower has a privileged view over the landscape, operates as a viewpoint that provides an aerial view of the gardens at a lower bound, in “land art” style.

The interior is characterized by decoupling the outside. All the historical elements of the building were preserved and restored and even replicated, with a view to create an identity where the duality between the past and the present coexist in the same space. On one hand there are elements that preserve and recreate the building’s historical memory, on the other hand were assumed minimalist traits that are identified with the new users. This Results in rich interior details and solutions in an interaction between the two languages without giving up the essential user comfort.

The annex retains the main features of the original building where there were stables. It now hosts a workshop that privileges the visual contact with the cars that are in the garage, as a source of inspiration to the design developed. It also keeps, whenever possible, a relationship with the surrounding landscape.

Architects: Elisabete de Oliveira Saldanha
Location: Guimarães, Portugal
Preparation of design work: Elisabete Saldanha, Filipe Santos, Paulo Castro
Area: 2010.0 sqm
Project Year: 2014
Photographs: Fernando Guerra | FG+SG
Design Furnitur: Elisabete Saldanha
Construction Company: Mota-Engil
Carpentry: MachadosL.da
Locksmiths: IRF Inacio Rosas e Filhos L.da
Stone: Peixoto e Antunes
Construction area: 1500,00m2 + 510,00m2
Propriety area: 28 695.00 m2
Implantation area: 434.00 m2
Annex Implantation area: 118.50 m2

Previous articlePure-Looking White Attic In Lisbon, Portugal
Next articleLuxe Malaca House By Mario Martins Atelier